Portaalsite

Spiegelkarperprojecten in Vlaanderen

Ontstaan

In april 2010 werd de vijver van het Citadelpark te Gent getroffen door een plots zuurstoftekort. Omdat een flink deel van het karperbestand stervende was, diende er dringend opgetreden. Enkele vrijwilligers konden 120 karpers redden en overzetten op de Watersportbaan te Gent. Tussen die 120 karpers bevonden zich 30 spiegelkarpers. Deze werden langs beide zijden gefotografeerd, waardoor herkenning bij een eventuele terugvangst perfect mogelijk is.

Ook in maart 2011 werden er spiegelkarpertjes uitgezet op de Watersportbaan. Dit keer betrof het een onderhoudsuitzetting op intitiatief van de PVC-OVL en het ANB. De driezomerige (of waren het eerder tweezomerige?) spiegelkarpertjes - met een gemiddeld gewicht van 1.4kg - werden gewogen en gefotografeerd, alvorens ze aan de Watersportbaan werden toevertrouwd.

In 2015 volgde een tweede onderhoudsuitzetting van 90kg. 56 juweeltjes van spiegelkarpers, geleverd door Corten.

 

 

Uitzetgeschiedenis

- April 2010: 30 stuks op de Watersportbaan

- Maart 2011: 78 stuks op de Watersportbaan

- November 2015: 56 stuks op de Watersportbaan

 

 

Projectverantwoordelijke

Maarten Roegiers

 

 

Terugmeldadres

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Weetjes

Gezien de Watersportbaan te Gent geen afgesloten water is, hebben de uitgezette spiegelkarpers ruime mogelijkheden om zich te verspreiden. De waters die in open verbinding staan met de Watersportbaan, zijn niet op één hand te tellen. Daarom wordt gekozen voor de benaming 'SKP Gentse binnenwaters'.

 

citadel

Vroeger Citadelpark, nu Watersportbaan (of aangetakte waterloop)